La pandèmia va portar amb si enormes desafiaments econòmics i socials, i en resposta, la Unió Europea va llançar el programa de recuperació Next Generation EU. Aquest paquet d’ajudes inclou el Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MRR), un dels pilars més significatius per a donar suport a la transformació i modernització dels Estats membres. A l’abril de 2021, Espanya va presentar el seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que marca les pautes perquè el país accedeixi a les ajudes d’aquest fons, amb una assignació inicial de 69.528 milions d’euros en transferències no reemborsables i fins a 80.000 milions d’euros en préstecs addicionals, a més dels 12.000 milions d’euros del fons REACT-EU.

L’objectiu és que el govern espanyol destini aquestes ajudes a projectes d’inversió i reforma emmarcats en els 30 components clau del pla, impulsant així l’economia i afavorint un creixement més sostenible i equitatiu. No obstant això, no tots els projectes poden optar a aquest finançament: un dels requisits indispensables és que cada projecte compleixi el Principi DNSH (Do No Significant Harm), o Principi de No Causar Mal Significatiu al medi ambient.

Què és el Principi DNSH?

El Principi DNSH és una norma definida per la Comissió Europea que exigeix que cada projecte finançat contribueixi o no afecti negativament a cap dels sis objectius mediambientals establerts en el Reglament (UE) 852/2020. 

Aquests objectius són:

  • Mitigació del canvi climàtic.
  • Adaptació al canvi climàtic.
  • Ús sostenible i protecció dels recursos hídrics i marins.
  • Economia circular (incloent-hi prevenció i reciclatge de residus).
  • Prevenció i control de la contaminació (de l’aire, aigua o sòl).
  • Protecció i restauració de la biodiversitat i els ecosistemes.

DNSH

Per a cada projecte per al qual sol·liciti finançament, l’organització ha de realitzar una autoavaluació que garanteixi el compliment del principi DNSH al llarg de tot el cicle de vida de la iniciativa. Aquesta avaluació es converteix en un requisit indispensable per a obtenir el suport econòmic del Next Generation EU.

Procés de Validació del Principi DNSH

En algunes convocatòries, a petició de l’organisme finançador, resulta necessari aportar una major credibilitat a les autoavaluacions i és per això que a vegades l’administració requereix una Validació de l’Autoavaluació de compliment del principi DNHS realitzada per una tercera part independent i la major de les vegades acreditada. Aquest informe de validació confirma que les conclusions de l’autoavaluació són raonables i es recolzen en una base tècnica sòlida.

ICDQ, com a entitat de validació acreditada, ofereix el procés de validació de l’autoavaluació del Principi DNSH. Al final d’aquesta avaluació, ICDQ emet un Informe de Validació, proporcionant a l’organització una garantia addicional sobre el compliment dels criteris mediambientals, i fomentant així la confiança en totes les parts interessades.

Documentació necessària per a la Validació

Per a realitzar la validació del compliment del Principi DNSH, s’ha de presentar:

  • Una memòria descriptiva del projecte i la inversió.
  • La memòria d’autoavaluació de compliment del principi DNSH en relació amb cadascun dels sis objectius mediambientals.
  • Altres documents requerits per la convocatòria d’ajuda a la qual el projecte opta.

Durant el procés de validació l’organització sol·licitant deurà addicionalment aportar tota aquella documentació i/o evidències que puguin donar suport a les afirmacions de compliment del principi DNSH realitzades en la memòria d’autoavaluació.

Tota la documentació permet a ICDQ validar l’adequació del projecte a les directrius europees i assegurar que la iniciativa compleix amb l’estàndard de sostenibilitat exigit.

Sistema de Control i Auditoria

Per a assegurar la transparència i el compliment dels requisits dels fons Next Generation EU, la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE) actua com a autoritat de control a Espanya. Existeixen a més diversos sistemes de control i auditoria:

  • Control intern per l’òrgan executor.
  • Control per un òrgan independent per a garantir el compliment dels requisits.

Aquests mecanismes garanteixen la correcta assignació de fons i asseguren que cada projecte compleix els principis establerts, especialment el DNSH.

Convocatòries que requereixen Validació de l’Autoavaluació DNSH

El requisit de validació acreditada del principi DNSH ha anat apareixent cada vegada amb més freqüència a mesura que es van afegint línies de finançament vinculades a les actuacions recollides en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Això es deu al fet que s’ha comprovat que la validació acreditada és un instrument útil per a l’administració de cara a garantir l’alineament de les actuacions finançades amb els objectius ambientals de la UE.

De forma no exhaustiva, aquests són alguns dels programes que han anat incorporant aquest requisit per a la concessió de les ajudes:

PERTE SALUT D’AVANTGUARDA, PERTE VEHICLE ELÈCTRIC, INDÚSTRIA MANUFACTURERA, RECERCA NAVAL, PERTE AGRO, DIVERSOS PROGRAMES CDTI…

Com pot ICDQ ajudar al teu projecte?

ICDQ ofereix serveis de validació de l’autoavaluació DNSH adaptats a les necessitats de cada organització. Entenem que cada projecte és únic, per la qual cosa proporcionem solucions personalitzades i escalables perquè la teva organització compleixi amb els requisits mediambientals i accedeixi als fons de recuperació. Sigui local o global, som aquí per a ajudar-te en el procés de certificació, facilitant un camí cap a la sostenibilitat i l’excel·lència.

Vols més informació sobre la Validació de l’Autoavaluació DNSH? A ICDQ t’oferim l’orientació i el suport que necessites per a complir amb els requisits de finançament europeu i assegurar que el teu projecte contribueix a un futur més sostenible. Parlem avui mateix!